Ako vas put nanese u Madrid obavezno morate da posetite i restoran Sobrino de Botin koji je upisan u Ginisovu knigu rekorda kao najstariji restoran na svetu koji radi u kontinuitetu.

Koliko godina ima najstariji restoran na svetu?
Uskoro će ovaj restoran u Madridu proslaviti 300. rođendan. Otvoren je 1725. godine i tadašnji vlasnik Jean Botin mu je dao naziv Casa Botin. Kasnije ga nasleđuje njegov nećak Candido Remis koji restoranu daje naziv Sobrino de Botin, što i nije mnogo čudno jer je „Saobrino“ španska reč za rođaka.


Muzej Prado: Najbogatija kolekcija španskog slikarstva koju možete videti besplatno

U 20. veku Botin preuzima porodica Gonzales koja i dan danas vodi restoran. U početku ovo je bila i njihova porodična kuća, a samo u jednom delu zgrade je bio restoran. Tokom španskog građanskog rata bio je kantina za pripadnike vojske, a kada se se nakon teškog razdoblja, situacija u Španiji smirila i biznis se proširio. Danas se restoran sastoji od četiri sprata i svaki kutak je sačuvao izgled tradicionalne španske konobe.

Ugledni gosti
Baš u ovom restoranu Francusko Goja je radio kao konobar dok je čekao upis na akademiju. Ovaj podatak je takođe zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda iz 1987. godine. Ernest Hemingvej je bio redovan gost ovog restorana i u njemu je pronalazio inspiraciju za svoja dela. U jednoj od svojih knjiga je čak i opisao specijalitete ovog restorana: pečeno prase i jaje preliveno pilećom supom i začinjeno vinom Prošek i belim lukom. Zamiliste samo da sedite za stolom gde je nekada sedeo čuveni Hemingvej.Na sajtu Sobrino de Botina piše da su mnogi pisci upravo u ovom resotranu pronašli savršeno mesto za razvoj svojih likova i priča i da je tadašnji Casa Botin imao tu čast da bude deo mnogih imaginarnih svetova. Nakon Hemingveja, još 20 autora, uglavnom Španaca, spominje ovaj restoran u svojim knjigama.

Šta probati?
S obizorom na to da je restoran smeštem u srcu Madrida, ne čudi nas to što ovde na meniju preovladavaju specijaliteti kastiljske kuhinje, sa posebnim naglaskom na pečenu jagnjetinu i sisančad prasića koji se polako i pažljivo peku u staroj peći na drva. Cena porcije glavnog jela je oko 25 evra i obavezno je da pre dolaska na ručak napravite rezervaciju na sajtu restorana Sobrino de Botin.


Tokom obilaska Madrida vodič nam je dao informaciju da postoje i ponude koje su prihvatljivije za naše novčanike. Na primer, u Botin možete doći i na doručak i za to ćete morati da izdvojite oko 10 evra. Takođe, kako nam je objasnio vodič, postoji i meni za degustaciju koji košta 15ak evra, a dobijete od više jela po malo.

Kada je lepo vreme, što u Madridu nije retkost, otvorena je i bašta lokala gde možete i da popijete kafu. Čak i ako ne želite ništa da jedete ili pijete možete ući unutra, osoblje je veoma ljubazno i rado će vas sprovesti kroz lokal.

Širom sveta postoje restorani koji su otvoreni pre Botin-a, ali u nekom periodu su bili zatvoreni ili premešteni. Nekadašnji Casa Botin, a sadašnji Sobrino de Botin, je uprkos svim nedaćama i problemima uvek radio. Vlasnici su se menjali, ali su svi imali jedan cilj i jednu želju: da održe porodičnu tradiciju, a to su na kraju i uspeli.


Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima