Pravu praktičnu primenu perena ili višegodišnjih cvetnica objasnićemo na primeru ozelenjavanja šoping centra Ušće u Beogradu.

Urbana sredina veliki objekat, dosta betona, prilazne staze i ograničeno mesto za zelenilo koje mora da bude primetno i izdržljivo.

Izdržljivo zato što su na raspolaganju relativno plitke i uzdignute površine (oivičene žardinjere) peskovita i kamena podloga i malo zemlje za razvijanje korenovog sistema.

Čitava površina koja je predviđena za ozelenjavanje je prostorno mala u odnosu na objekat i treba napraviti dominantan izgled sa biljkama koje mogu rasti u takvim uslovima.
Održavanje budućih biljaka u pomenutim uslovima je bitan uslov koji treba uzeti u obzir. To su javne površine i zahtevaju stalnu negu.


Perene su pravi izbor

Vrlo izdržljive, manjeg korenovog sistema, višegodišnje, cvetne i lisno dekorativne sa osobinama širenja i popunjavanja prostora ove biljke su pravi izbor za predhodno nabrojane uslove.
Sada je na redu najteži deo posla, izbor vrsta, veličina grupe, raspored i plan sadnje.
Višegodišnjih cvetnica, perena ili trajnica postoji više hiljada. U rasadnicima u Srbiji uglavnom se gaje i mogu se naći više stotina vrsta.

Kako napraviti pravi izbor?

Najbitnije je znati koje biljke podnose uslove koji su na terenu gde se konkretno sade. Da li je prostor dosta osunčan ili je u hladu od objekta zgrade...to su bitni parametri koje moramo uzeti u obzir.
Kada suzimo izbor po uslovima sadnje tada biramo biljke po visini, vremenu cvetanja odnosno najlepšem periodu svake biljke, koloritu i željenim efektima.
Ukusi su različiti i izbor boja i kolorita se razlikuje, vodimo računa da to ima sklada i harmonije.Plan sadnje

Niže i padajuće biljke idu u prvi deo prostora, središnji deo je za biljke koje su šire ali ne i visoke i najvišlje biljke idu kao masivi u pozadinu prostora. Ako prostor koji ozelenjavamo ima više lica odnosno prolaza sa više strana u sadnji moramo na to obratiti pažnju, najvišlje biljke u tom slučaju idu u sredinu a ka stazama su niže i padajuće perene. Dobrodošli u svet perena i puno uspeha.Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima