Izuzetno je atraktivnog izgleda, skromnih prohteva, a velikog vizuelnog efekta.

Troprsta loza brzo raste i odličan je pokrivač zidova, ograda i drugih površina koje želimo sakriti. Ima svoje pipke kojima se kači po svim površinama i sama se penje i upliće. Ne mora se vezivati niti pričvršćivati za podlogu. To je njena osnovna prednost u odnosu na petoprstu lozicu koja je veoma slična izgledom, ali nema ovu osnovnu prednost.

Često se nepoznavaoci biljaka odluče za petoprstu lozu koja se lakše proizvodi, ima je više na tržištu, povoljnija je cenom, ali ona ne može rešiti probleme kao devičanska loza.

Jako je otporna na sve vrste zemljišta i podnosi sve uslove sadnje. U urbanim sredinama gde nema zemlje, možemo ih saditi u žardinjere, koje dobro podnosi i tako pokrivati površine koje želimo da ozelenimo. Može se saditi i na terasama i tako će praviti zaštitu od prašine i radoznalih pogleda. Razmak sadnje zavisi od željene gustine i može biti od pola metra do metar-dva. Što je sadnja gušća, pre će se dobiti potpuna pokrivenost prostora uz koji se puže.

Posebna sobina Parhtenocissusa  da se sama “kači” uz podlogu, daje ovoj biljci veliku i nezamenljivu ulogu. Beton, neugledne površine susednih zidova, žičane ograde, čitave strane dvorišta mogu se uspešno pokriti ovom u jesen crvenolisnom puzavicom. Još jedna njena prednost je što se ne širi prema slobodnoj zelenoj površini, već se lepi za svoj odabrani prostor.

Brzo raste i tokom leta listovi su krupni, masno zeleni, prepoznatljivi po tri vrha i zato je dobila domaći naziv troprsta. Cvetovi su zelenkasto-beli i pojavljuju se u gornjem delu biljke. Već od kraja leta boja listova se polako menja i dolazi do posebno crvene tokom jeseni. Skoro do snega ovi listovi krase prostor i oboje ga nestvarnim crvenim nijansama. Kao što sam napomenuo na početku teksta, verovatno je jedna od najviše slikanih biljaka kada se želi naznačiti crvenolisnost i jesenji kolorit.

Kada se većina biljaka priprema za simski san, ova jesenja lepotica iskoristi svoj momenat i privuče pažnju na sebe, te je vredi imati u svom prostoru. Dovoljno je da joj nađemo prikladno mesto i posadimo, a ostalo je na njoj–ume da uzvrati.Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima